PIEMONTE

La Vedetta

"La Vedetta" är en ny vingård i Barbaresco i hjärtat av Langhe, Piemonte. Vingårdarna har alltid odlats av familjen, druvorna såldes dock tidigare till lokala producenter.
Den nuvarande ägaren bestämde sig för 2016 för att avsluta hans tidigare förvaltningsjobb, återvända till Italien och starta det nya projektet. Således föddes "La Vedetta": nu följer man ambitiöst alla faser av processen, från vingården till källaren och gläds varje dag åt att det hårda arbetet ger resultat: viner med stor personlighet!

Filosofin är att erbjuda traditionella viner av hög kvalitet. Man har stor respekt för vingården och uppmärksammar naturens skiftningar och behov.
Hållbar verksamhet eftersträvas och ekocertifikat är på gång.

Läs mera

 

Cascina delle Rose

Cascina delle Rose är en liten odlare, som arbetar självständigt sedan 1948. Familjen Rizzolio driver verksamheten. Företaget är vingårdarna är belägna vid Riosordo, en av de historiskt viktiga odlingsområden i Barbaresco, Piemonte.
Vintillverkning på denna fantastiska plats som har tillgång till bra grundvatten och mineralrik jord har skett under många år. Familjegenerationerna har avlöst varandra som ansvarsfulla och passionerade vinproducenter.
Den odlingsbara ytan är 3,6 ha, medan 1,2 ha används för skörd av hasselnötter. Den totala vinvolymen fördelar sig på c:a 18 000 flaskor och de röda viner som produceras är Dolcetto, Barbera, Nebbiolo och Barbaresco. Den sistnämnda har två ”cru” – Tre Stelle och Rio Sordo. Odlingarna är ekologiska, men ej certifierade. Vinerna filtreras ej och framställs på ett ömsint, kärleksfullt sätt för bästa resultat och renhet.

Den äldste sonen i familjen – Davide – ansvarar för vingårdarna, medan mamma Giovanna, pappan Italo och brodern Riccardo delar på övriga sysslor – kontakter med importörer, kunder, skötsel av turistverksamheten och vinproduktionen. Man kan bo på Cascina delle Rose och de får alltid fantastiska omdömen för sin gästfrihet, omtänksamhet och vänlighet.

Det är med stor glädje vi inleder samarbetet med denna fantastiska producent av kvalitetsviner.

Läs mera


 

Azienda Agrcola Monti

Azienda Agricola Monti

Pier Paolo Monti startade upp med vinodlingar i Monforte d´Alba 1996, efter att ha lämnat familjens företag i konstruktionsbranschen. Han ville fullfölja sin dröm – producera prestigeviner i ett krävande och kvalitativt område – Piemonte. Redan 1990 inköptes mark i centrum av Barolozonen med vingårdar på 400 m höjd och med exposition mot syd- sydöst och sydväst. !991 planterades det in internationella druvsorter, efter noggranna analyser av jordens kvalitet. 1996 inköptes ett litet, gammalt hus som man byggde om till en modern och effektiv källare för vinproduktion.

För närvarande odlar man på 16 hektar och sex olika druvsorter är representerade : Barbera d´Alba, Nebbiolo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Riesling och Chardonnay.

Vinodlingen sköts enligt ekologiska principer, med minimal användning av svampdödande medel som endast används vid tecken på angrepp. Den nybyggda källaren är byggd för att kunna hantera alla skördar separat, varje vingård för sig, från skörd till buteljering. Mognadsprocessen sker på ekfat av olika storlekar. Produktionen är koldioxidneutral, efter det att man nyligen installerat solceller. Roberto Gerbino, vinmakare och medägare i MONTI vill göra viner av stor elegans med intakta druvegenskaper, gjorda med största omsorg och förädlade med lagom tid på ek.Vingårdarna hos MONTI är minutiöst ompysslade och hela anläggningen andas fridfullhet, god organisation, ordning och reda. Luften i Monforte d `Alba är kristallklar och utsikten mot Alperna bedårande. Här finns förutsättningar och möjligheter för utomordentligt bra vinproduktion och utan tvekan har Pier Paolo Monti och hans medarbetare Roberto Gerbino tagit till vara denna gåva. Turligt nog kan vi förmedla resultatet av deras arbete vidare till de svenska konsumenterna.

Läs mera