LOMBARDIET

 

Pasini San Giovanni

Pasini San Giovanni

Pasini San Giovanni har sina rötter i Lombardiet, på Gardasjöns västra sida, i provinsen Brescia. Andrea Pasini var pionjären som vågade starta upp med vinodlingar. Året var 1958. I dag är det den tredje generationen som vidareutvecklar, moderniserar, kvalitetssäkrar och anpassar vinproduktionen till moderna tider. Laura, Sara, Luca och Paolo är fortsatt trogna sin hembygd och omgivningarna kring Valtènesi.

Familjen Pasini har sin produktionsenhet i San Giovanni, alldeles i närheten av Gardasjön, i den lilla orten Raffa di Puegnano. Vingårdarna finns runt vinkällaren i San Giovanni, kring Picedo di Polpenazze och i San Benedetto di Lugana. De jobbar efter ekologiska principer och hela anläggningen är koldioxidbalanserad. Solenergi, pappersåtervinning, korta transporter och renlighet utmärker verksamheten. Experimentlustan är stor, liksom kunskapen om vinproduktion. Alla sorters vin tillverkas – rött, vitt, rosé – stilla och med bubblor.

Valtènesi
Dalgångarna som finns på den västra sidan av Gardasjön är hjärtat av Valtènesi, ett område som varit odlingsmark sedan många , många år. Endast här finner man druvan Groppello, en raritet som funnit sitt hem och ideala förhållanden för odling i denna trakt. Groppello utgör stommen i rosévinerna (Chiaretto DOC) men också de röda Valténesi DOC. Vinerna är fräscha, eleganta och harmoniska.

Lugana
Trakter kända sedan antiken, rika på historia och kända för dramatiska händelser. Här har det odlats vita viner på den lokala druvan Turbiana sedan årtalet 200. Det är denna druva som i dag ger vinet Lugana DOC, som är mineralrikt, friskt och balanserat.

Läs mera


 

San Giorgio

San Giorgio

Vingården San Giorgio, anses vara en av de mer betydelsefulla godsen i regionen Oltrepò Pavese, Lombardiet. Gården är belägen 65 km söder om Milano. Man disponerar c:a 30 hektar mark av vilka det odlas vin på 24. Vinegendomen är omgiven av vingårdarna, vilket gör att transportvägarna vid skörden blir korta och man har bra kontroll på området.
San Giorgio har anor från 1850 – talet, men det är först 1991 som Signore Perdomini moderniserade hela anläggningen och anpassade densamma till modern vinproduktion. Ett otroligt arbete lades ner på att återuppbygga, renovera och förnya anläggningen och bostaden. Här finns också en restaurang och man har licens för agriturism. En lägenhet finns redan för uthyrning i denna fantastiskt fridfulla och natursköna trakt.

San Giorgio

Åldern på rankorna är i snitt 15 år och här odlas Piont Nero, Cabernet sauvignon, Merlot, Croatina, Barbera, Pinot Grigio och Chardonnay.

Varje år produceras c:a 300 000 flaskor vin.

De viktigaste är Pionot Nero Riserva (Renero) och Cruase´spumante av Pinot Nero. En ovanlig variant är en vit vinifikation av frizzante Pinot Nero.

La Cantina
År 2008 överlät herr Perdomini driften av gården till döttrarna Elena och Laura. Det är Elena som är den legala representanten och driver verksamheten tillsammans med fadern.

Tack vare ett samarbete med enologen Donato Lanati har man höjt kvalitén kraftfullt och man inriktar sig på vinmarknadens högre nivåer.

Renlighet, ekologiskt tänkande och ansvar för de egna produkterna är en ledstjärna och som vanligt är i Italien, försöker man vara både traditionsbunden och modern samtidigt.

Sedan mars 2011 har man installerat solfångare för elproduktion. Dessa ger energi för vineriets kylning, bostadsuppvärmning och övriga energikrävande processer.

 

Läs mera