Emilia-Romagna

Hav, stränder, mat och turism är och har varit Emilia Romagnas kännemärke. Här är kvinnans ställning stark. Det är kvinnorna som sett till att turismen blomstrar i dag längs med hela kusten. När fattigdomen var utbredd efter kriget så kavlade kvinnorna upp ärmarna och jobbade energiskt med att bygga upp infrastrukturen och ge familjen en intäktskälla. Små, familjeägda hotell gav det uppsving som behövdes. Småskalighet och samarbete i nätverk är fortfarande arbetssättet som präglar regionen.

 

De senaste åren har det skett mycket inom vinnäringen i Emilia Romagna. Man har insett potentialen och moderniserat, förbättrat och höjt kvaliteten i hela tillverkningskedjan från druva till flaska.

 

Det milda klimatet, havsbrisen och kullarna intill kusten inbjuder till kvalitetsproduktion. Numera jobbar Italiens mest kända vinkonsulter tillsammans med producenterna för att framhäva det unika hos vinerna i regionen och göra dessa kända för en större publik.

 

Vingårdsturismen är inte alls lika utvecklad som i Toscana, även om den finns och växer. Att droppa in på en provsmakning går för det mesta bra men man kan inte alltid räkna med att personal eller ägare pratar engelska.

 

Håll ögonen öppna – detta är en region som definitivt kommer att växa kvalitetsmässigt! År 2004 fick bara 5 viner från denna region högsta betyg, 3 glas, i den italienska vinbibeln Vini d´Italia. I 2013 års utgåva är det hela 12 viner som lyckats med denna bedrift.


Restauranger

Längs hela Adriatiska kusten finns så många restauranger så det är svårt att välja, men vi koncentrerar oss på Riccione och trakten därikring:

Kanske Ristorante Da Fino för sin superfärska, fräscha fisk, fina uteservering på kajen och bästa vinlistan i trakten eller Da Gianni för sin bredd med allt från skaldjur till pizza och den otroliga servicen som består även om det är packat med folk – vilket det är nästan jämt.

Söker man både elegans, stil, gedigen vinlista och stor kokkonst så är förstås San Patrignanos flaggskepp Vite ett måste. Kommer absolut snart att belönas med stjärnor i Guide Michelin.


Hotel Jolie

http://www.hoteljolie.it

Hotel Jolie ett  av Italiens första ekologiska hotell. Här finns vänlighet, service, kontinuitet och erfarenhet. Det är nyckelorden för ett bra bemötande och därmed bra semester.

Hotellet, som drivs av Roberta och Cristian Tamburini, är ett fridfullt ställe, beläget nära huvudgatorna Viale Dante och Ceccarini i Riccione. Bra och prisvärt med en härlig familjär atmosfär. Pappa Luigi och Mamma Luisa har startat upp rörelsen när turismen här var i sin linda.

Hotel JolieKonkurrensen är hård på Adriatiska kusten, hotellen är många, de besökande tusentals.

Något är det dock som gör att Hotell Jolie ligger alltid bland de trettio främsta, när det gäller gästernas betyg och uppskattning.

Ett bra hotell är grunden för en bra semesterupplevelse. Ett bra väder är en förutsättning och rent vatten i havet ett måste. Stranden är lättillgänglig och välskött, människorna som arbetar här är vänliga och tillmötesgående. Det finns ett stort urval av mat och dryck. Här lagas måltiderna kärleksfullt och råvarorna är fantastiska. Kultur och shopping nås enkelt i närområdet.

 

Priserna är rimliga och det finns bra möjligheter till att byta miljö och göra något helt annat, med kort varsel. I Emilia-Romagna är det nära till allt.

 

Regionen är Italiens matbod nummer ett, har en lång kust, omväxlande härlig natur och gästfrihet. Det här är Italienarnas semesterområde nummer ett, sedan många år tillbaka och många är de familjer som återkommer år efter år.


San Patrignano

http://www.sanpatrignano.org

1-15

Promenera uppför kullen Montepirolo och titta österut. Har du tur så ser du nästan bort till Kroatiens kust, lite närmare breder Rimini ut sig till vänster och Riccione till höger. Här på kullen bland vinrankorna som föder frukten till det berömda vinet som mycket riktigt heter Montepirolo, kan du njuta av utsikten och när du gjort det, så kan du ta en promenad runt San Patrignano, som är känt för många saker – till att börja med idogt och ambitiöst arbete för att rehabilitera människor med missbruksproblem. Resultaten här är mycket goda – genomtänkta och långsiktiga program genomsyrar hela organisationen, som drivs i stiftelseform.

 

IMG_0008-150x150Entusiasmen och energin som finns här har gett upphov till många nya idéer och projekt. Självförsörjning tillgodoses genom egen matproduktion, vinodling ger självkänsla och sysselsättning, matmässor och möten bekräftar kontaktnät och ger utbildning. Här kan man uppleva att allt är möjligt och att människor kan åstadkomma fantastiska saker, bara de får chansen.

 

Besök San Patrignano och lär hur man förenar socialt ansvar, solidaritet och höga ambitioner inom hantverk och matproduktion. Vinerna från San Patrignano håller hög kvalitet och får ständigt utmärkelser i vinguider.