Toscana

Chianti – fantasieggande, vackert, charmigt – men också stenigt, svårtillgängligt och vilt. Paradoxernas landskap, tidvis helt isolerat, mestadels öppet och inbjudande, härjat av krig och konflikter, men också platsen för samhörighet, gemenskap och fred.

 

Vin har producerats här sedan urminnes tider. Förvandlingen av Chianti som vinproducerande region påbörjades dock under 60-talet. Chiantiregionen anses idag vara en av de mest dynamiska och framtidsinriktade vinområdena och stora investeringar i vingårdar, vinkällare och utrustning har gjorts de senaste åren.

 

Toscana är visserligen ETT landskap, men om man bara tittar på jordmånen så varierar den enormt. Inte ens inom Chianti är odlingsförhållandena likadana. Den magra och steniga Galestrojorden som finns i Classicoområdet, ger ett helt annat vin än den sandiga jorden i Colli Aretini eller den leriga och kalkstensrika i Rufina. Eller för att citera vinspecialisten Hugh Johnson; ”Vin från Toscana talar dialekt”. Sedan spelar förstås andra faktorer, som t.ex. klimat, höjd över havet och solexponering också in. Kullar som dämpar hettan och ger varma dagar och svala nätter, tycks passa Sangiovesedruvan som dominerar i Chianti.

 

Samspelet mellan mat, vin, olivolja, klimat och turism har gett Chianti och Toscana förutsättningar och styrka för att behålla särarten och den unika prägeln. I tider av globalisering och en strävan efter total utslätning av smak och utseende, framstår Chianti som en stark och förutseende region, som står tryggt med ena foten i det traditionella och den andra i framtiden.


Boende

Förutom att både Panzanello och Pàcina i Toscana har lägenheter att hyra så kan vi varmt rekommendera www.tematoscana.se eller www.posarellivillas.com

Vill man hellre bo på pensionat/hotell så rekommenderar vi Castellina in Chianti: Charmiga Hotell Colle Etrusco Salivolpi eller elegantare Palazzo Squarcialupi

Generellt kan man säga att i Chianti är hotellen bästa alternativen höst och vår och när man inte stannar en hel vecka. Hus och lägenheter hyrs oftast lördag-lördag.


Restauranger

Det är nästan omöjligt att få dålig mat i Chianti men några speciella pärlor är:

Antico Ristorante Pestello ligger på vägen mellan Castellina in Chianti och Poggibonsi absolut in the middle of nowhere. Här serveras den mest underbara oxfilé med tryffel du kan tänka dig. Och den som aldrig gillat spenat ska prova deras spinaci saltati – makalös! Alltid god mat och trevlig service och mycket prisvärt.

Osteria alla Piazza äter man också riktigt gott – prova Pappardelle al sugo di cinghiale – pasta med en alldeles makalös vildsvinssås. För den som gillar bruschetta så är deras bruschetta con pomodoro, en dröm med pinfärska, saftiga tomater.


AZIENDA AGRICOLA PÀCINA

Pàcina är ett medeltida kloster med anor från 900-talet. Egendomen är belägen strax utanför Siena och ett stenkast från Chianti Classico. Giovanna Tiezzi och Stefano Borsa har gjort Pàcina till sitt hem och där producerar man nu utmärkta viner.

 

Stefano och Giovanna Tiezzi Borsa styr verksamheten med varsam hand och har alltid något intressant att berätta om landet, regionen eller byn. Ödmjukhet inför historien och tilltro till framtiden är utmärkande drag för de vänliga och generösa ägarna.


Semester och Aktiviteter
Gården är en s.k Agriturismo och tar emot gäster under hela året. De har en fin inomhuspool som gör att man kan njuta av bad även om vädret inte skulle visa sig från sin bästa sida. Från poolen tar man sig också lätt ut till trädgård och solstolar.

 

Tre lägenheter finns för uthyrning. Biodynamiskt odlade grönsaker, frukt och ägg från frigående höns kan köpas på gården. Matlagningskurser ordnas också och för dig som inte är så duktig på italienska finns även kurs på engelska!

 

När man kör in på egendomen så kan man riktigt känna hur stressen bara rinner av en och lugnet infinner sig. Pàcina är så genuint och utstrålar sådan värme att man inte vill åka därifrån.


AZIENDA AGRICOLA PANZANELLO

Azienda Agricola Panzanello

Mitt i hjärtat av Toscana, i centrum av Chianti Classico, ligger byn Panzano. Från höjden där byn är belägen kan man överblicka dalgångarna och sluttningarna och njuta av den underbara utsikten, oavsett tid på dygnet eller årstid.

 

På krönet bakom Panzano ligger Azienda Agricola Panzanello. Här finns vinproduktionsanor från 1400-talet! Gården drivs nu av Andrea och Iole Sommaruga. Sedan många år har de insett vikten av att behandla naturen varsamt och det vin som tillverkas görs enligt ekologiska principer – i Italien kallas det ”biologico”.

 

På senare år, efter mycket hårt arbete, modernisering av metoder och invigning av såväl ny produktionsanläggning som källare, har man nu nått kvalitetstoppen och därmed goda betyg hos flera av världens vinkritiker. I enlighet med regionens tradition domineras vinerna av Sangiovesedruvan.

 

Panzanellos viner symboliserar det nya moderna Toscana, med insikten att det är de enskilda människornas insatser för naturen som är avgörande för den framtida utvecklingen.

 

Deras ekologiska viner är vida kända och respekterade.

Boende

Har du drömt om vackra Toscanska vyer? Känner du för att meditera och bara njuta av naturens skönhet varje dag? Kom och bo här ett tag! Ett utmärkt sätt att skaka av sig stressen – luften är härlig, klimatet underbart, maten fantastisk och vinerna utomordentliga.

DSC_0014_2

På gården finns tre lägenheter att hyra. De färdigställdes 2009 och har mycket hög standard. En stor pool finns också. Utsikten är helt underbar och vi kan verkligen rekommendera er att tillbringa semestern här.

 


Vinfestival

Eller varför inte boka in en höstresa till den stora vinfestivalen (Rassegna del Chianti Classico) i Greve in Chianti eller helgen efter i Panzano?

Här erbjuds gårdsliv bland vinrankor, olivträd och grönska. Ägarna är hjälpsamma, härliga människor, som det är lätt att bli vän med.