Piemonte

25 400 km2 stort är detta variationsrika landskap. Omgivet av Alperna på tre sidor så är utsikten här, nästan var man än befinner sig, vackert dramatisk. Här är det mat och vin som gäller! Med 70 000 HA vingårdar med viner som Barolo, Barbera, Barbaresco och Dolcetto, den unika vita tryffeln och hassel-nötterna har man en särklass vad gäller exklusiva råvaror.

 

Med vackra Lago Maggiore i nordost, en helt oslagbar räcka fina skidorter och fantastiska städer såsom Turin, täcker man också in det mesta vad gäller fritid och kultur. Turin (Torino på Italienska) var kunga-huset Savojens huvudstad och blev också det förenade Italiens första huvudstad 1861. Kungahuset Savojens barockslott är upptagna på UNESCOS världsarvslista. Värt ett besök!

 

Kungen av Piemontes druvor är förstås Nebbiolo. Nebbiolo kommer från ordet nebbia som betyder dimma. Det sägs att druvan fått namnet från dimman i dalarna vid skördetid men därom tvistar de lärde. Nebbiolo är en ganska svår vinsort att odla. Den tar tid på sig att mogna och risken att frosten hinner komma innan skörd är ofta stor. Som tur är så är druvan tjockskalig så den tål en del.

 

Nebbiolo ger ganska ljusa viner med mycket smak. Den är väldigt tanninrik och vinerna brukar må bäst av att få vila ett tag innan de avnjuts. Vi inleder ett samarbete med två små producenter i Piemonte så vi kan fr.o.m. februari erbjuda alla stora Piemontevintyper – samtliga av yppersta kvalitet.


Cascina delle Rose

Cascina-delle-Rose1

På kullarna kring floden Riosordo, alldeles i närheten av Barbaresco, ligger denna mycket vackert belägna egendom som har varit i familjens ägo sedan 1948. Man började att själv ta hand om sina druvor 1995. Man har bara 3 HA som vårdas mycket ömt. Med en liten produktion gör man det mesta för hand. Giovanna Rizziolo, hennes make Italo och deras söner koncentrerar ned sina hjärtan och själar i vinerna. Autentiskt helt enkelt! De jobbar helt naturligt och använder inte pesticider eller konstgödsel men har valt att inte certifiera sig för biologisk odling.


Boende

På Cascina delle Rose kan man också bo som gäst. De har både rum och lägenheter och många vittnar om den otroliga gästfrihet och värme man känner här. ”Man kommer som gäst och reser som vän” är t.ex. ett omdöme som går att läsa på internet.