Abruzzo

Abruzzo är Italiens hemlighet nummer ett. Den som söker upplevelser och skiftande äventyr av alla de slag, samt god mat och vin har hamnat rätt!

 

Här finns havsutsikt, höga berg (Apenninernas högsta, Gan Sasso, 2912 m), skogar, otillgängliga dalar, välordnade vandringsleder, cykelvägar, mysiga hotell och B&B. Människorna är vänliga,arbetsamma och kvalitetsmedvetna när det gäller mat och vin. Regionen har också en intressant i´historia, men har ännu inte upptäckts av massturismen. Speciellt i området kring provinshuvudstaden L’Aquila finns en mängd slott och medeltida städer. Det är en trakt där jorden inte så sällan skakar ordentligt.

 

Abruzzo är glest befolkat, här bor bara ca 1,5 miljoner människor, och man är van att gå vidare efter svårigheter och motgångar. En av de stora inkomstkällorna, förutom vin, är saffran som odlas mellan Sasso och Sirentemassiven. En annan produkt som är mycket ovanlig odlas också här, nämligen vitlök. Den har odlats i århundraden i staden Sulmona.

 

Man gör förstås många olika viner här i Abruzzo men mest kända är det röda Montepulciano d’Adruzzo. Det ovanliga med dem, jämfört med nästan alla röda viner från Italien, är att de har mycket låg syra.

Abruzzo

 

Det finns en legend om den store Hannibal och Abruzzo. När han kom hit så fanns det så ohyggliga mängder vin att han kunde förse hela sin armé OCH dess hästar med vin. Det gjorde underverk med soldaterna, som helades från sina sår, och hästarna vars skabb läkte. Tack vare detta kunde han styra Rom i flera år!